6 Ekim 2011 Perşembe

GÜLE GÜLE STEVE JOBS



Amerikan elektronik devi Apple'ın kurucusu Steve Jobs, 56 yaşında dün gece yaşamını yitirdi.
Jobs; iPhone, iPod ve iPad başta olmak üzere Apple'ın geliştirdiği birsürü ürünün arkasındaki beyindi.  Apple şirketinden yaptığı açıklamada, ölüm nedenine değinilmedi,ama 7 yıldır Jobs'un pankreas kanseriyle mücadele ettiğini zaten biliyoruz.

Açıklamada şirketi; "Steve'in parlak zekası, tutkusu ve enerjisi, hepimizin hayatını zenginleştiren ve iyileştiren sayısız yeniliğin kaynağı oldu. Dünya Steve sayesinde çok daha iyi bir yer" dedi. Buna sanıyorum ki hepimiz katılıyoruz. O teknoloji çağında bir devrim yarattı.
Jobs 2004'te kanser tedavisi görmeye başlamış; 2009 yılında kendisine bir karaciğer nakli yapılmıştı.
Ocak ayında son yıllarda üçüncü kez sağlık sorunlarını gerekçe göstererek izne ayrılan Jobs, altı hafta önce de şirketin yönetim kurulu başkanlığından ayrıldığını açıklamış ve görevi Tim Cook'a bırakmıştı.Biz yine de aramızdan bu kadar çabuk ayrılmasını beklemiyorduk...
                                Bakın dünya Jobs'un ölümünü nasıl karşıladı;


*Cook, "Apple, vizyon sahibi bir kişiyi ve bir yaratıcı dehayı; dünya inanılmaz bir insanı kaybetti." dedi.
*ABD Başkanı Barack Obama, Jobs'u öngörü sahibi bir kişi ve ABD'nin en büyük mucitlerinden biri olarak tanımladı.
*Obama Jobs'un başarısının en açık kanıtının, dünyanın büyük bir bölümünün ölüm haberini kendi geliştirdiği cihazlardan öğrenmesi olduğunu söyledi.
*Microsoft şirketi kurucusu Bill Gates, rakibinin dünya üzerinde nesiller sürecek bir etki bıraktığını söyledi ve onunla çalışmanın bir onur olduğunu kaydetti.
*Ölüm haberinin duyulması ardından pek çok kişi Jobs'un California'daki evi önüne çiçekler bıraktı, kaldırıma mesajlar yazdı.
*Dünyanın dört bir yanındaki mağazaların önüne de kart ve çiçekler konulurken, Santa Monica'daki bir Apple mağazasının vitrinine ruj ile "Teşekkürler Steve" notu yazıldığı dikkat çekti...
Bu yorumlar şimdilik öğrendiklerim, daha haftalarca hatta aylarca Steve Jobs'un anılacağını ve onun değeri üzerine methiyeler düzüleceğine eminim...


 Biraz da geriye gidelim....*Evlat edinilerek büyütülen ve üniversite eğitimini yarım bırakan Jobs, teknoloji şirketlerinde çalışarak kendini geliştirdi. Apple şirketini 1976'da arkadaşı Steve Wozniak ile kurdu.1980'lerde Apple II model bilgisayarın başarısı Jobs'u milyoner bir işadamı haline getirdi.
*Bunu takip eden Mac modeli de başarılı oldu, ancak yönetim kurulu anlaşmazlığa düştüğü Jobs'un yetkilerini sınırlayıp 1985'te onu işten çıkardı. Apple bunun ardından yaşadığı durgunluğu, ancak Jobs'un kurduğu bilgisayar şirketi NeXT'i satın alıp, onu yeniden şirket bünyesine alınca aştı.
*1997'de Apple'ın 'geçici' yönetim kurulu başkanı olan Jobs, 'geçici' yaftasından ancak üç yıl sonra kurtuldu. Jobs bilgisayar sektöründe devrim yaratan bir isim olarak görülmenin yanında, kurduğu diğer şirketi Pixar ile bilgisayar animasyonunda yeni ufuklar açtı. Jobs'un en önemli başarısı ise 2007'de piyasaya sürülen iPhone olarak gösteriliyor.
*Jobs, 1970 yılının sonunda arkadaşı Steve Wozniak ile Apple bilgisayar üzerinde çalışmaya başladı. Jobs ve Wozniak'ın Slikon Vadisi'nde yaptıkları ilk Apple bilgisayar 1976 yılında 666,66 dolardan satışa sunuldu.
*Apple'ın ilk başarılı kişisel bilgisayarlarından biri olan Apple II 1977 yılında piyasaya sürüldü. 1980 yılında Jobs, artık milyoner biriydi. İki yıl sonra Apple'ın satış rakamları 1 milyar doları buldu.
*Apple, 1984 yılında grafiksel kullanıcı arayüze sahip Macintosh bilgisayarı kullanıma sundu.
*Steve jobs, 1985 yılında dönemin Appel CEO'su John Sculley ile olan anlaşmazlığı yüzünden Apple'dan ayrıldı. Wozniak da istifa etti.
*Apple, NeXT'i 430 milyon dolara aldıktan sonra Jobs 1997 yılında Apple'a danışman olarak geri döndü.
Apple, 1998 yılında modern görünümlü iMac bilgisayarı piyasaya sürdü. iMac Apple'ın talihini döndürdü ve Jobs iki yıl sonra 2000 yılında Apple'ın CEO'su oldu.
*iTunes Store 2003 yılında hizmete girdi. Apple iTunes Store ile dünyanın en büyük müzik piyasasının sahibi oldu.
Apple, akıllı telefon olarak bilinen iPhone'u 2007 yılında piyasaya sürdü ve şu anda dünyanın en karlı telefon üreticisi konumuna geldi. iPhone Apple'ın en fazla satan ürünü olurken, şirket ise dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı oldu.
*Jobs, en son 2010 yılında tablet bilgisayar iPad'ı dünyaya tanıttı. 
*Macintosh bilgisayarlar dahil Apple'ın ürünlerinin arkasındaki itici güç olarak görülen Jobs, 2004 yılında pankreas kanseri tedavisi gördü. Jobs'a 2009 yılında da karaciğer nakli yapıldı.
*Jobs'un yönetiminde Apple, petrol şirketi Exxon'dan sonra ABD'deki en değerli ikinci şirket haline geldi.
Jobs, Ağustos ayında sağlık sorunları nedeniyle Apple'ın üst yöneticiliği (CEO) görevinden istifa etmişti. Apple'ı dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline getiren yaratıcı güç olarak görülen Jobs, yerini sağ kolu olarak bilinen Tim Cook'a bırakmıştı...
İşte hikaye böyle...
  Yıllardır tüm teknolojik gelişmeleriyle bizi kendine bir kez daha hayran bırakan teknolojnin babası, biz iphone 5'in tanıtım konuşmasında yine seni görmeyi ve dinlemeyi ümid ediyorduk kısmet olmadı. Güle güle git...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder