17 Kasım 2011 Perşembe

Sushi tarihi, adetleri ve nihayet Nobu:)

Sushi; haşlanmış ve soğutulmuş  pirincin  içersine çiğ  balık dilimleri  veya  deniz mahsulleri eklendikten sonra Japonya' ya özgü bir kurutulmuş yosun yaprağına sarılarak hazırlanan Japon spesiyalitesidir. Ülkemizde çıplak kadın üzerinde bile yenmiş olup, prestij sembollerinden biridir.
Sushi' nin geçmişi 1.000 yıllık bir tarihe ve kültürel birikime dayanıyor. Aslında Sushi üretimi, balıkları uzun süreli saklamak için geliştirilmiş bir yöntem. Yüzyıllar önce saklanmak istenen balıklar tuzlanıyor ve koruyucu bir tabaka olarak da haşlanmış pirince sarılarak kazılan kuyularda depolanıyormuş.


Etin bozulmasını önleyen pirinç, bu ilk dönemlerde balık yenmeden önce ayrılıp çöpe atılıyordu.  Kıtlık zamanlarında pirincin de yenilebildiği hatta lezzetinin de hiç fena olmadığı fark edilince, pirinç savurganlığına da son verilmiş...
Sushi günümüz japoncasında "ekşi, ekşimsi, sirke tadında" anlamına geliyor.
Dün öğlen Milano'da açılan ilk Japon restoranında öğle yemeği yedik. Deniz mahsullü haşlanmış mantısı aklımda kaldı. Hafifliği ve lezzeti ile...

Akşam da doğumgünüm olduğundan sevgili dostum Dida Nobu'dan yer ayırtmış sağolsun. Zaten hep gitmek istediğim bir yerdi. Nobu'nun ve doğumgünümün birarada olması beni çocuklar gibi sevindirdi:) Tabi iştahım bir açıldı bir açıldı...

 Önceden gelen başlangıçları saymıyorum biraz abarttık çünkü, en son gelen bu koca tepsi enfes Sushiyi mideye indirdik. Harikaydı!


Sushi ile ilgili birkaç önemli bilgi de vereyim aklınıza olsun;
*Sushi servisinde Japonya' da yetişen bir cins bayırturbundan hazırlanan yeşil renkli ve macun   kıvamındaki  çok  acı   hardal   VVASABİ  ve  soya  sosu   SHOYO  da   mutlaka bulunmalıdır.
*Ayrıca pembe renkli bir tür tatlımsı zencefil kökü turşusunun ince dilimler halinde kesilmiş hali olan GARİ de Sushi ile beraber sunulur. Gari dilimleri, farklı Sushi türleri denenirken, bir öncekinin ağızda kalan lezzetini nötralize etmek için aralarda yenir.


*Sushi' nin yanında her zaman soya sosu da servis yapılır. Soya sosuna Sushi'nin pirinçli kısmı değil, balık ya da deniz mahsûlü olan malzemesinin batırılması gerekir. Yoksa pirinç sosu emer ve Sushi' nin tadını bozar.
*Sushi yapımında kullanılan malzemeler mevsimden mevsime farklılık gösterir.
*Hemen  her tür balık çiğ  olarak  Sushi  yapımında  kullanılabilir  ama  parazitlerin oluşmasını engellemek için şoklanarak dondurulmuş balıklar tercih edilmelidir.
*Yılan balığı ve ahtapot etinin pişirildikten sonra kullanılması gerekir.
*Eskiden Sushi ustalarının Japonya' da en az 10 yıl çıraklık yapmaları gerekirdi. Bugün Japon Restoranı' nda bir kaç ay çalışan Urfalı ustalar Japon Restoran' ı açıp müşterilerine "Sushi Durum" sunuyorlar.
*Hazırlanan Sushi rulosu genellikle 6 eşit parçaya bölünür. Ortalama bir Japon 6 parçalık bir Sushi ile doyar.
*Sushi elle ya  da  Japon yemek çubukları  ile yenilebilir.  Çatal  bıçakla  kesinlikle yenilmemelidir.
*Sushi' nin üretildikten en fazla yarım saat sonra tüketilmesi gerekir.
*Sushi porsiyonlarında her zaman çift sayıda sushi bulunur. Bunun tek istisnası yuvarlak rulo şeklide hazırlanan sushilerdir.
*Sushi' nin yanında Japon birası, yeşil çay ya da ılık içilen bir tür pirinç şarabı olan SAKE tavsiye edilir.
*1980' lerde dünyayı saran sağlıklı beslenme furyası sırasında önce Amerikalılar, sonra da Avrupalılar hiç yağ içermeyen, dolayısı ile çok sağlıklı bir besin olan Sushi' yi keşfettiler. Çiğ balığın içerdiği balık yağı da Sushi' nin bir diğer sağlıklı yanı...
*Amerika' da California' da yaratılan ve pişmiş yengeç, somon balığı ve avocado ile hazırlanan Sushi çeşidine "California Roll" ya da "inside Out" adı verilir.
*İstanbul' daki bazı Sushi restoranları evde kendisi Sushi hazırlamak isteyenler için kurslar düzenliyorlar.
*Japonya' da 2000 yılında hazırlanan bir Sushi, Guiness Rekorlar Kitabı' na girdi. 315 aşçı 1,1 kilometre uzunluğunda ve 2,2 tonluk bir Sushi' yi bir saat içinde hazırladılar.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder